Verkoudheid en Keelpijn

Het winterseizoen is alweer even begonnen en de bijbehorende ergernissen hebben ook ruimschoots de kop opgestoken. Griep, verkoudheden, loopneuzen, keelpijn… het lijkt alsof het halve land ermee worstelt. In de vorige blog heb ik verteld over de mogelijkheden van een gemberkompres om pijn door kou op de spieren op te lossen. Vandaag vertel ik wat meer over het bestrijden van verkoudheid en keelpijn, wederom met gember (Sheng Jiang), en met een oud-Hollands snoepgoed: zoethout (Gan Cao)!!

Een verkoudheid is volgens de Chinese geneeswijze een klimatologische invloed die zich het lichaam inwerkt en daar het lichaam verstoort. Dit levert de welbekende startsymptomen op: koude rillingen, een loopneus of verstopte neus, spierpijn etc. Deze koude is ook weer ‘naar buiten te duwen’! Gember is scherp en warm, wat de Qi in het lichaam in beweging zet. Het zet de poriën open en drijft de koude naar buiten. Zet daartoe een paar mokken sterke gemberthee. Snijd een stuk gember van minimaal 4cm in kleine stukjes en giet hierop kokend water. Hier kun je nog wat kaneel aan toevoegen om het verwarmende effect te versterken, en wat munt om de poriën meer te openen. Drink dit zo warm mogelijk en ga vervolgens onder een warme deken liggen om de koude eruit te zweten. Vaak zal je zo een beginnende verkoudheid in de kiem kunnen smoren!

Als een koutje langer in je lijf blijft, zal er door het gevecht tussen je afweer en de ziekteverwekker ook hitte ontstaan. Deze hitte stijgt op en tast de vloeistoffen aan, waardoor vaak keelpijn ontstaat. Het zal duidelijk zijn dat de verwarmende gember hier niet helpt. Een beter idee nu is het maken van zoethoutthee. Zoethout is een ander veelgebruikt kruid in de kruidenkunde, omdat het vloeistoffen aanmaakt, kalmeert, maar nog belangrijker: anti-toxisch werkt! Thee getrokken van een handjevol snippers zoethout in heet water verzacht de keelpijn, ruimt toxines op en verzacht de geïrriteerde keel.

Overigens is zoethout sowieso een goede toevoeging in het ‘medicijnkastje’: zoethoutthee helpt namelijk ook goed bij lichte allergische reacties van mond en keel als je iets verkeerds hebt gegeten, en helpt bij maagkrampen. Vind maar eens een pilletje dat dat allemaal kan! Bovendien; gewoon te koop in de toko op de hoek (zelfs al voorgesneden).

Let wel op als je al een hoge bloeddruk hebt: langdurig gebruik kan leiden tot een hogere bloeddruk.

Coen Balduk