Geen kerstballen

Ik had Sanne al een jaar of vijf niet meer gezien; ze was verhuisd naar het noorden. Ik gaf haar destijds het telefoonnummer van een fijne collega bij haar in de buurt.

Ergens in augustus belde ze ineens weer, om een afspraak te maken. Ze vertelde dat ze inmiddels gescheiden was en weer in de buurt woonde. Jammer genoeg speelde de endometriose weer op. Door de hectische periode de afgelopen jaren, had ze het telefoonnummer van de collega acupuncturist niet gebruikt. Ze wilde er nu alles aan doen om een volgende operatie te voorkomen. In het verleden was ze twee keer geopereerd en waren er verklevingen weggehaald.

Toen ik haar weer zag, was ze zichtbaar verouderd. Ze zag er moe uit, de scheiding was een zeer spannende tijd voor haar geweest. Ze vertelde dat ze de laatste maanden moeite met ontlasten had en dat ze bang was dat er verklevingen waren bij haar darmen. Een echo van haar onderbuik vorige week liet een grote cyste zien, rechts onderin.

Na verdere anamnese en pols- en tongdiagnostiek, vroeg ik of ik haar buik mocht palperen. Zowel links als rechts onderin waren massa’s voelbaar. Links onderin echter was het een langwerpige vorm. Ik vroeg haar wanneer ze voor de laatste keer ontlasting had gehad. Dat bleek 3 dagen geleden te zijn geweest. Het lag dus meer voor de hand dat dit een mooie drol was, dan een cyste. “Gelukkig woon je nu weer redelijk dichtbij” zei ik met een glimlach, toen haar buik flink begon te rommelen tijdens de acupunctuurbehandeling.

En inderdaad, een uurtje later kreeg ik al een appje; GELUKT! 😊 (EN HET WAS INDERDAAD EEN HELE MOOIE (drol)

Dit was het meest eenvoudige deel van de behandeling, maar nu volgde natuurlijk wel de échte uitdaging; de cyste moest in omvang afnemen zodat een operatie kon worden voorkomen. Daarbij moest ze natuurlijk beter in haar vel komen te zitten, ondanks de uitdaging die het leven van dit moment haar bood. Kruidenformules in combinatie met wekelijkse acupunctuursessies én een aanpassing van haar dieet volgden. Doordat we elkaar weer wekelijks zagen, spraken we ook veel over de afgelopen periode. Ze werd zichzelf ook bewuster van de gevolgen van sommige keuzes, waardoor ze steeds gemotiveerder werd om nu eens andere keuzes te maken. En met resultaat!

Vorige week stuurde ze me na een controle-echo in het ziekenhuis een appje: YOU DID IT! MERRY X-MAS; NO BALLS IN MY TREE 😊

Sacha

Op zondag 8 maart geeft Sacha een bijscholing over endometriose. Wil je ook meer weten over hoe je endometriose het beste met Chinese Geneeskunde kunt behandelen? Schrijf je dan hier in!

<< terug naar nieuwsoverzicht