…dat kruisje in mijn agenda is bepalend voor mijn hele schema…

Vanwege de privacy zijn gebeurtenissen en personen aangepast, zodat niemand zichzelf of een ander zal herkennen.

Een aantal jaar geleden ging ik met een groepje vrouwen uit eten ter afsluiting van een gezamenlijk project. Ik had me erg verheugd op deze avond: we zouden in een top restaurant gaan eten. En goed eten mét goed gezelschap, daar word ik erg blij van.

De tafel voor tien werd al snel vol gezet met de meest heerlijke gerechten, en de glazen met smaakvolle wijnen gevuld. Mijn buurvrouw bedankte voor de wijn en vertelde al bij aanvang van het diner dat ze het niet laat zou maken. Ze fluisterde me toe dat ze al twee tabletten pijnstilling had ingenomen, helaas zonder resultaat. Ik vroeg haar waar ze last van had, waarop ze -net iets te hard-antwoorde dat ze net ongesteld was geworden en dat HET iedere maand weer een drama was.

De buurvrouw naast haar, die alles gehoord had, mengde zich in het gesprek: “jij ook…, ik heb ook iedere maand weer een drama...ik plan vergaderingen of belangrijke dingen op mijn werk aan de hand van mijn cyclus…dat kruisje in mijn agenda is bepalend voor mijn hele schema.”

En voordat we het zelf in de gaten hadden, was HET (de ongesteldheid) onderwerp van gesprek. De kruikjes, speciale pijnstillers, toiletbezoekjes, donkere kleding, verhullende vesten en blouses, anti-doorlek-slips, maandverbanden en tampons vlogen (gelukkig figuurlijk 😊) over tafel.

Maar feit was wel, dat van deze tien vrouwen, er zeven in meer of mindere mate last hadden van hun menstruatie. En van de vrouwen die geen klachten hadden, was er één in de zestig en dus niet meer ongesteld. Maar ze had wel erge last gehad en kon dus heerlijk meepraten over alle kwalen en toestanden. Zes van deze vrouwen had voor deze klacht nog nooit de huisarts geraadpleegd of andere therapeutische hulp gezocht. Eigenlijk spraken ze er ook nooit zo uitgebreid over, iedereen had er toch last van?

Toen ik vertelde dat pijn bij de menstruatie helemaal niet zo normaal is, keken de meesten me glazig aan. Één vrouw had wel hulp gezocht; haar pijn verergerde op een gegeven moment zo snel dat het echt niet langer kon. Ze bleek uiteindelijk verklevingen in haar buik te hebben. Een stuk van haar darm was vergroeid met een eierstok waardoor er een obstructie was ontstaan, en ze geen ontlasting meer kwijt kon. Ze werd met spoed geopereerd waarbij een stuk darm werd verwijderd. Tijdens de operatie werd de diagnose overduidelijk: endometriosehaarden waren te zien op haar darmen, eierstokken en ook de buitenkant van haar baarmoeder was bezaaid met kleine donkere plekjes. Al sinds haar puberteit had ze pijnklachten. De kruikjes, pijnstillers et cetera hielpen niets, dus ze kreeg als snel de pil voorgeschreven. Dat maakte het nog enigszins draaglijk. En omdat ze zoveel pijn gewend was, was het daarna goed te doen. Op haar dertigste echter stopte ze met de pil, vanwege een kinderwens. En toen ging het mis. Kennelijk had de pil de verdere ontwikkeling geremd en nu was onder invloed van hormonen de endometriose uitgebreid.

Mijn buurvrouw ging inderdaad op tijd naar huis. Toen ze wegging vroeg ze of ik op korte termijn een plekje voor haar vrij had. Het was niet mijn bedoeling om reclame te maken, maar die indruk had ze ook niet, zo vertelde ze. “Je had een goed verhaal en het wordt eindelijk tijd voor een pijnvrije periode.”

Op 5 april 2019 geef ik een nascholing over endometriose. De oorzaken en behandelingen van deze aandoening (zowel westers-medisch als TCG) worden besproken. De focus zal liggen op de praktische toepasbaarheid; acupunctuur- en kruidenformules direct inzetbaar bij (ernstige) menstruatieklachten en endometriose.

Sacha

<< terug naar nieuwsoverzicht