Harmonie in de diagnostiek

Toen ik jaren geleden klaar was met mijn acupunctuuropleiding kreeg elke patiënt in mijn praktijk die last had van duizeligheid de diagnose ‘Bloed deficiëntie’. Waarom? Omdat ik tot dan toe duizeligheid alleen tegen was gekomen in het rijtje van Bloed deficiëntie, dus was het voor mij logisch dat je dat ook om mocht draaien. En met een flinke dosis ‘hokjes-denken’, waar wij in het Westen toch al goed in zijn, was 1 en 1 voor mij gewoon 2: duizeligheid = Bloed deficiëntie.

Het denken in hokjes en rijtjes is iets waar we nauwelijks aan ontkomen als we beginnen met het bestuderen van de Chinese Geneeswijze. Je moet ergens je houvast vandaan halen. In de eerste jaren van deze (levenslange) studie is dat ook goed om te doen. Je bouwt er je fundament van je kennis en vaardigheden mee op. Net zoals een violist eindeloos toonladders oefent. (Ja, ik heb in mijn jeugd 10 jaar lang viool gespeeld en de eerste jaren nooit goed begrepen waar die toonladders goed voor waren.)

Maar op een gegeven moment wordt het tijd om los te durven komen van vaste structuren en zogenaamde waarheden. Ons logisch redenerend brein is ergens te beperkt om de wetten van de kosmos te begrijpen en te zien dat 1 en 1 soms 2 is, maar soms ook iets anders. De ware muzikant beleeft muziek vanuit zijn ziel in harmonie met het universum. Hij is slechts het medium waardoor de bewegingen van Yin en Yang zich laten horen. Dat is ook de taak van de ware Chinese arts: Registreren waar Yin en Yang in de patiënt niet in harmonie zijn met het Yin en Yang van het universum. En vervolgens die balans herstellen, zodat de patiënt zijn leven weer ervaart als een prachtige symfonie.

Maar voor het zover is, moeten we eerst meer inzicht verkrijgen door kennis te vergaren. Zo ook kennis van diagnostiek. Er zijn binnen de TCM een aantal diagnostische systemen, zoals de Ba Gang, basissubstanties, ZangFu, Shang Han Lun, etc. Allemaal maken ze gebruik van de 4 diagnostische methoden. Het stellen van de juiste vragen aan de hand van het model van de 10+2 vragen is een belangrijk onderdeel hiervan. Het vraaggesprek moet een vloeiend en prettig verloop hebben en wordt bepaald door de combinatie van symptomen, die weer aanleiding zijn voor het kiezen van de differentiatie die het beste past bij je patiënt. Een kwestie van veel oefenen.

Uiteindelijk heb ik nog 2 jaar bij het Helmonds symfonie orkest gespeeld, met als hoogtepunt het Requiem van Mozart. Pas toen begreep ik het belang van de toonladders en ik speelde ze dagelijks met veel plezier. Het stadium van vertolker van Yin en Yang heb ik met mijn viool nooit bereikt. Mijn passie lag blijkbaar elders.

Loed Rakels