Vuur in TCM

 Vuur komt uit de Hemel. Vuur is in de Chinese Geneeskunde enorm belangrijk, maar soms ook complex en verwarrend. Aan elk element is 1 Yin en 1 Yang orgaan verbonden. Maar aan het Vuur element zijn zowel het Hart als Pericardium én de Dunne Darm en San Jiao verbonden. Zo hebben we het Keizerlijk Vuur en het Ministerieel Vuur, dat via Ming Men weer verbonden is aan de Nieren.

Hoe zit dat nu precies in elkaar? Wat is het verschil en hoe beïnvloeden ze elkaar? En waarom staat de Dunne Darm, die in de orgaandiagnostiek zo weinig aandacht krijgt, zij aan zij met de Keizer, het Hart, in het Vuur element?

In deze bijscholing zal het concept Vuur in al zijn aspecten belicht worden. Wat wordt er in de Huang Di Nei Jing over Vuur gezegd? Hoofdstuk 74, een van de bekendste hoofdstukken uit de Nei Jing bevat de ‘19 lines’ over pathologie. Het grootste deel van deze lines gaat nu juist over Hitte en Vuur.

Ook de oorsprong van de elementen vanuit de Trigrammen en Hexagrammen van de Yi Jing zullen aan bod komen. Een diepgaand begrip hiervan zal je beter doen begrijpen hoe Vuur zich in de klinische praktijk manifesteert.

Verschillen tussen Yin leegte Vuur (Yin Xu Fire) en Yin Vuur (Yin Fire), 2 totaal verschillende vormen van Vuur zullen worden besproken en uitgelegd. Maar ook hoe Vuur zich uit in diverse pathologieën en ziektebeelden. Griep, koorts, huidaandoeningen, infecties, maar ook chronische ontstekingsreacties zullen de revue passeren.

Eerder is de bijscholing Vloeistoffen gegeven over de fysiologie en pathologie van Water. Water en Vuur, Yin en Yang, zijn de basiselementen van waaruit Leven ontstaat. Deze bijscholing over Vuur is zonder probleem los te volgen, maar ook een hele mooie aanvulling op de bijscholing over Vloeistoffen in TCM

Docenten: Loed Rakels

Plaats en tijd: Zoetermeer: Herenwaard 177 A

Datum: zaterdag 28 november 2020 van 10.30 tot 16.30 uur.

Kosten: €130,- inclusief hand-out

Groepsgrootte: Maximaal 45 personen

Doelgroep
TCG Therapeuten of 2e jaars TCG studenten

Vereiste vooropleiding: Afgestudeerd TCG therapeut of laatstejaars student Acupunctuur, Tuina Therapie of Chinese Kruiden.

Accreditatie:
Geaccrediteerd door de SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) hierdoor geld de accreditatie bij een groot aantal beroepsvereningen. Enkele hiervan zijn:

  • BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument)
  • FAGT
  • LVNG (Landelijke vereniging Natuurlijke Geneeswijzen)
  • NVST (Nederlandse vereniging van soma therapeuten)
  • VNT (vereniging van natuurgeneeskundig Therapeuten)
  • VBAG (Vereniging voor bevordering van Alternatieve Geneeswijze)

Daarnaast is voor deze bijscholing geaccrediteerd aangevraagd bij de NVA (ATK) en Zhong (6 NAP Categorie 1).

Certificaat: Deelnamebewijs

Aanmelden: Klik hier.