Bijscholing

De 10+2 vragen in diagnostiek

In deze tweede serie bijscholing diagnostiek gaan we dieper in op de 10+2 vragen. Dit is dus een andere bijscholing dan Diagnostiek 1 van voorgaande jaren.

Het stellen van een gedegen diagnose is in de behandeling van patiënten van essentieel belang. Als de diagnose al niet juist is, zal de behandeling uiteraard niet aanslaan. Een goede diagnose is dus de helft van de oplossing. Deze bijscholing is een klinische training waarin wordt geleerd de theoretische kennis om te zetten naar diagnostische vaardigheden. Wanneer stel ik welke vraag? En waarom? Hoe sluit dit aan bij het pols- en tongbeeld?

Tijdens de lessen en tijdens het oefenen van praktijksituaties blijkt dat een stevig fundament voor het soepel doorlopen van het diagnostisch gesprek vaak ontbreekt. Studenten, maar ook vaak therapeuten zijn nog onzeker over dit proces. Welke vragen zijn op welk moment belangrijk om te stellen? Detailvragen worden nog al eens over het hoofd gezien. Maar ook het interpreteren van pols en tong en uiteindelijk het integreren van al die informatie tot een eenduidige diagnose blijft lastig.

In deze bijscholing komen elke dag alle vier onderdelen van de TCM diagnostiek (Wang Wen Wen Qie) voortdurend aan bod. Waar dit in de eerste series diagnostiek lessen werd gedaan door dwarsverbanden te verduidelijken in het systeem van de Qi, Xue en JinYe differentiatie, gaan we nu aan de slag met de 10+2 vragen. Nachtzweten is bijvoorbeeld niet altijd een Yin-leegt, pijn aan de onderrug is niet altijd een Nier-zwakte en veel dorst is niet altijd Maag hitte. Het is de combinatie van informatie die voortkomt uit de 10+2 vragen en pols en tong die uiteindelijk zullen leiden tot de juiste diagnose.

Er zal ook geoefend worden in praktijksituaties, omdat dit uiteindelijk de omgeving is waarin de geleerde kennis toegepast moet worden. Het klinische deel wordt getraind met patiënten in de lessen.

Deze bijscholing is bedoeld voor iedereen die zich meer wil bekwamen en beter wil worden in het stellen van een juiste diagnose, zowel studenten als therapeuten. Voor studenten die willen beginnen aan de opleiding Chinese Kruiden, of daar al mee bezig zijn wordt deze bijscholing sterk aanbevolen.

Docent: Stefaan Luyckx

Plaats en tijd:
Herenwaard 177 A-D, Zoetermeer: 4 lesdagen van 10.30 tot 16.30 uur. Data: zie rooster

Taal:
Nederlands

Kosten:
€ 495,- inclusief handout

Groepsgrootte:
Maximaal 30 studenten

Vereiste vooropleiding:
Afgestudeerd of voor 'laatste-jaars' student Acupuncturist, Tuina Therapeut of Chinees Herbalist.

Accreditatie:
NVA (AT) en Zhong

Certificaat:
Deelnamebewijs

Start:
Deze 4-daagse bijscholing start op vrijdag 16 november 2018.

Rooster: Klik hier.

Blog: Harmonie in de diagnostiek

Aanmelden: Klik hier.