Behandeling van Vloeistof-problemen in TCM

Het menselijk lichaam bestaat voor zo’n 60% uit water. Alles wat het lichaam in of uit gaat bevat water. Vrijwel alle processen die zich in het lichaam afspelen maken gebruik van vloeistoffen. Logisch dus dat een goed functionerend watermetabolisme van essentieel belang is voor de gezondheid.

Toch is dit vaak een onderbelicht onderwerp in de opleidingen. Bij de indeling naar Qi, Xue en JinYe, wordt meestal veel aandacht aan de eerste twee besteed en komen de vloeistoffen er enigszins bekaaid vanaf.

Voor een juiste diagnose en behandeling is het uitermate belangrijk om met name een goed inzicht te hebben in de werking van de San Jiao, wat vaak ook een slecht begrepen concept is. Doordat overal vloeistoffen zijn en alle processen daaraan onderhevig zijn, is ook de scope van pathologieën heel breed en omvat vrijwel elk aspect van het lichaam. Van de huid tot Zang Fu en van acute externe tot chronische interne pathologieën.

Door de fysiologie en pathologie opnieuw te bekijken vanuit het perspectief van de vloeistoffen krijgt u een beter inzicht in de manifestaties van bepaalde symptomen en de achterliggende mechanismen. Het begrijpen van dit mechanisme is essentieel voor een juiste diagnose.

Dan ook kunt u begrijpen hoe in sommige gevallen bedplassen verholpen kan worden juist door het inzetten van een ogenschijnlijk gecontra-indiceerde diuretische behandelmethode. Niet alleen voor de hand liggende zaken als plasproblemen of oedeem komen aan de orde, maar ook problemen als duizeligheid, hooikoorts, en pulmo-cardiale aandoeningen zullen besproken worden.

Lees hier het blog: Warme melk voor het slapen gaan

Docenten: Loed Rakels

Plaats en tijd: Zoetermeer: Herenwaard 177 A

Datum: Zondag 1 november van 10.30 tot 16.30 uur.

Kosten: €130,- inclusief hand-out

Groepsgrootte: Maximaal 45 personen

Doelgroep
TCG Therapeuten of 2e jaars TCG studenten

Vereiste vooropleiding: Afgestudeerd TCG therapeut of laatstejaars student Acupunctuur, Tuina Therapie of Chinese Kruiden.

Accreditatie:
Geaccrediteerd door de SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) hierdoor geld de accreditatie bij een groot aantal beroepsvereningen. Enkele hiervan zijn:

  • BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument)
  • FAGT
  • LVNG (Landelijke vereniging Natuurlijke Geneeswijzen)
  • NVST (Nederlandse vereniging van soma therapeuten)
  • VNT (vereniging van natuurgeneeskundig Therapeuten)
  • VBAG (Vereniging voor bevordering van Alternatieve Geneeswijze)

Daarnaast is deze bijscholing geaccrediteerd door de NVA (AT) en Zhong (voor 6 NAP in cat 1).

Certificaat: Deelnamebewijs

Aanmelden: Klik hier.