4-daagse diagnostiek – De Pols

In China starten de artsen hun consulten door meteen hun vingers op de pols van de patiënt te leggen. Vanuit de pols wordt een basis-beeld duidelijk van waaruit concrete vragen gesteld worden. Maar welke vraag moet ik dan stellen? En waarom? Hoe sluit dit aan bij het tongbeeld?

Deze bijscholing is een klinische training waarin wordt geleerd de theoretische kennis om te zetten naar diagnostische vaardigheden. Uitgangspunt van deze training zal de polsdiagnostiek zijn. Het stellen van een gedegen diagnose is in de behandeling van patiënten van essentieel belang. Als deze al niet juist is, zal de behandeling uiteraard niet aanslaan. Een goede diagnose is dus de helft van de oplossing.

Tijdens de lessen en tijdens het oefenen van praktijksituaties blijkt dat een stevig fundament voor het soepel doorlopen van het diagnostisch gesprek vaak ontbreekt. Studenten, maar ook vaak therapeuten zijn nog onzeker over dit proces. Welke vragen zijn op welk moment belangrijk om te stellen? Detailvragen worden nogal eens over het hoofd gezien. Maar ook het interpreteren van pols en tong en uiteindelijk het integreren van al die informatie tot een eenduidige diagnose blijft lastig.

In deze bijscholing komen elke dag alle vier onderdelen van de TCM diagnostiek (Wang Wen Wen Qie) voortdurend aan bod. Nachtzweten is bijvoorbeeld niet altijd een Yin-leegte, pijn aan de onderrug is niet altijd een Nier-zwakte en veel dorst is niet altijd Maag hitte. Het is de combinatie van informatie die voortkomt uit de 10+2 vragen en pols en tong die uiteindelijk zullen leiden tot de juiste diagnose. Daarom zal hier elke les praktisch mee geoefend worden, naast het theoretische deel.

Deze bijscholing is bedoeld voor iedereen die zich meer wil bekwamen in het stellen van een juiste diagnose, zowel studenten als therapeuten. Voor studenten die willen beginnen aan de opleiding Chinese Kruiden, of daar al mee bezig zijn, wordt deze bijscholing sterk aanbevolen.

Docenten: Loed Rakels en Stefaan Luyckx

Plaats en tijd: Zoetermeer: Herenwaard 177 A

Datum: vrijdag 10 januari, vrijdag 7 februari, vrijdag 6 maart en vrijdag 3 april van 10.30 tot 16.30 uur.

Kosten: €495,- inclusief hand-out

Groepsgrootte: Maximaal 30 personen

Doelgroep
TCG Therapeuten of 2e jaars TCG studenten

Vereiste vooropleiding: Afgestudeerd TCG therapeut of laatstejaars student Acupunctuur, Tuina Therapie of Chinese Kruiden.

Accreditatie:
Geaccrediteerd door de SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) hierdoor geld de accreditatie bij een groot aantal beroepsvereningen. Enkele hiervan zijn:

  • BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument)
  • FAGT
  • LVNG (Landelijke vereniging Natuurlijke Geneeswijzen)
  • NVST (Nederlandse vereniging van soma therapeuten)
  • VNT (vereniging van natuurgeneeskundig Therapeuten)
  • VBAG (Vereniging voor bevordering van Alternatieve Geneeswijze)

Daarnaast is accreditatie bij de NVA en Zhong.

Certificaat: Deelnamebewijs

Aanmelden: Klik hier.